Τι σας απασχολεί?

Για ποιό θέμα θα θέλατε να ενημερωθείτε;
 

 

Το shopping therapy και ο Εθισμός στα ψώνια (shopping addiction)


Μια βόλτα στα καταστήματα παρέα με φίλους ή αγαπημένα μας πρόσωπα είναι μια ευχάριστη διαδικασία. Το χάζεμα στις βιτρίνες, οι τάσεις της μόδας, οι προσφορές, ένα διάλλειμα για καφέ και η χαλαρή συζήτηση, δημιουργούν μια αίσθηση απόλαυσης και ικανοποίησης. Σε αυτή την περίπτωση θα λέγαμε ότι η έξοδος στην αγορά λειτουργεί «θεραπευτικά», γιατί έχουμε επίγνωση ότι η ικανοποίηση που νιώθουμε είναι προσωρινή και σε καμία περίπτωση δεν δίνει λύση στα προβλήματά που μας απασχολούν.

Συνήθως βγαίνουμε για ψώνια όταν θέλουμε να αγοράσουμε πράγματα για το σπίτι μας, να κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας ή σε κάποια αγαπημένα μας πρόσωπα, όταν δεν έχουμε καλή διάθεσή και θέλουμε να διαθέσουμε για μας λίγο από το χρόνο μας και όταν βιώνουμε έντονα την ανάγκη για άμεση ανανέωση. Για αρκετούς ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερα κοινωνικές επαφές αποτελεί ευκαιρία για έξοδο και ανακούφιση από τη μοναξιά. Η αγορά μας βοηθά να αποδράσουμε για λίγο από το καθημερινό μας άγχος, να ξεχαστούμε και να χαλαρώσουμε. Οι γυναίκες αγοράζουν συνήθως ρούχα, καλλυντικά, παπούτσια και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην περιποίηση. Οι άντρες προτιμούν ρούχα, αξεσουάρ και κυρίως προϊόντα που έχουν σχέση με την τεχνολογία. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές αγορές πλέον γίνονται μέσω διαδικτύου με πιστωτικές κάρτες, μια διαδικασία απρόσωπη που στερεί από το σύγχρονο άνθρωπο την ευκαιρία για επικοινωνία.

Τα κριτήρια που καθορίζουν τον τρόπο που κάνουμε ψώνια

Πέρα από τις βασικές ανάγκες που όλοι μας θέλουμε να καλύψουμε, επιλέγουμε τα ψώνια με βάση την προσωπικότητά μας, το χαρακτήρα, τα βιώματα, το γούστο, το κοινωνικό status, την οικονομική άνεση και γενικότερα τις αντιλήψεις που έχουμε για την κοινωνική αποδοχή. Μια προσεγμένη εικόνα γίνεται πιο εύκολα αρεστή και σχολιάζεται θετικά από τον περίγυρο. Σε αυτό βέβαια έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό και ο ρόλος της διαφήμισης που σχεδόν διαμορφώνει τις τάσεις στο τι φοριέται και στο τι είναι εκτός εποχής.

Πότε το shopping therapy γίνεται εθισμός;

Tα όρια μπορούν εύκολα να παραβιαστούν και οι ισορροπίες να ανατραπούν. Όταν τα ψώνια γίνονται χωρίς καταναλωτική συνείδηση και αποτελούν την εύκολη λύση κάθε φορά που προκύπτουν προβλήματα, τότε διαπιστώνουμε ότι το άτομο αποφεύγει να δει κάτω από την επιφάνεια. Προτιμά να ξοδέψει μερικά χρήματα αγοράζοντας πράγματα που πιθανόν να μην τα έχει καν ανάγκη για να καλύψει τα δυσάρεστα συναισθήματα, να νιώσει μια προσωρινή αίσθηση ανακούφισης. Όταν κάποιος προσπαθεί να δραπετεύσει από τα προβλήματα του, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα συναντήσει ξανά μπροστά του. Σε αυτή την περίπτωση θα υποστηρίζαμε ότι το άτομο έχει εθιστεί με τις αγορές, όπως μπορεί να εθιστεί με το αλκοόλ, το τσιγάρο, τις ναρκωτικές ουσίες, τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο κ.α. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ψυχολογικό έλλειμμα και τα αίτια είναι βαθύτερα όπως: δύσκολα παιδικά χρόνια όπου στερήθηκε τα δώρα και τώρα του δίνεται η ευκαιρία να ανταμείψει τον αυτό του, η ανάγκη για κοινωνική προβολή, αναγνώριση και αποδοχή, στοιχεία που η οικογένεια δεν μπόρεσε να του καλύψει, συναισθηματικό κενό που προσπαθεί να το γεμίσει με υλικά αγαθά, εκτόνωση από το άγχος και γενικότερα μια άρνηση να αποδεχτεί την πραγματικότητα. Εδώ η ανάγκη για ψυχολογική στήριξη είναι άμεση, αρκεί το άτομο να συνειδητοποιήσει ότι έχει πρόβλημα και το αίτημα του για βοήθεια είναι ξεκάθαρο.

 

Λιάνα Ντάλλα Ψυχολόγος

Ψυχοθεραπεύτρια

 

Αγάπη...

"Εκείνος που δεν ξέρει τίποτε
δεν αγαπά τίποτε.
Εκείνος που δεν μπορει να κάνει
τίποτε,δεν καταλαβαίνει τίποτε.
Εκείνος που δεν καταλαβαίνει
τίποτε,είναι άχρηστος.
Εκείνος όμως που καταλαβαίνει,
μπορεί και αγαπά και προσέχει
και βλέπει......
Όση πιο πολλή η γνώση σε ένα
πράγμα,
τόσο μεγαλύτερη η αγάπη.......
Όσοι φαντάζονται ότι όλα
τα φρούτα ωριμάζουν την ίδια
εποχή με τις φράουλιες,
δεν ξέρουν τίποτα για τα σταφύλια".
Παράκελσος