Τι σας απασχολεί?

Για ποιό θέμα θα θέλατε να ενημερωθείτε;
 

 

Κοινωνική Φοβία ή κοινωνική αγχώδη διαταραχή

Κοινωνική Φοβία ή κοινωνική αγχώδη διαταραχή.

Το άτομο διακατέχεται από έντονο φόβο όταν πρόκειται να έρθει σε επαφή με κοινωνικές εκδηλώσεις. Έχει αρνητική εικόνα για τον εαυτό και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πιστεύει ότι όλοι οι άλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα από εκείνον σε όλους τους τομείς της ζωής τους ενώ για τον εαυτό του πιστεύει ότι είναι αποτυχημένος και μονίμως εκτίθεται σε λάθη. Ο φόβος του μπορεί να γίνει τόσο σοβαρός που μπορεί να διαταράξει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Παρόλο που αναγνωρίζει ότι ο φόβος του είναι υπερβολικός και παράλογος, δεν έχει τη δύναμη να τον ελέγξει. Πολλές φορές ξεχνά ότι σε παρόμοιες καταστάσεις είχε καταφέρει να διατηρήσει την ψυχραιμία του και επανέρχεται στους ίδιους δυσλειτουργικούς τρόπους συμπεριφοράς με αποτέλεσμα να αποξενώνεται από τους άλλους και να στερείτε τις χαρές της ζωής, την αξία του «μοιράζομαι», «συνδιαλέγομαι». Κατά καιρούς όλους μας απασχόλησαν παρόμοια συναισθήματα και σκέψεις. Η διαφορά είναι ότι, τα άτομα με κοινωνική φοβία όταν συναναστρέφονται με άλλους βιώνουν σε τέτοιο βαθμό το άγχος που πιστεύουν ότι γίνονται αντικείμενο κριτικής, αρνητικού σχολιασμού και παρατήρησης. Έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται μονίμως πάνω σε μια θεατρική σκηνή, εκτεθειμένοι σένα κοινό που θα αποδοκιμάσει κάθε τους προσπάθεια.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες κοινωνικής φοβίας. Η πρώτη είναι η ειδική κοινωνική φοβία π.χ.: το άτομο φοβάται να εκτεθεί μπροστά σε κοινό, να μοιραστεί το φαγητό με ξένους, να απευθύνει το λόγο σε κάποιον καθηγητή ή προϊστάμενο του, διότι έχει την αίσθηση ότι όλα τα βλέμματα είναι πάνω του και ότι σχολιάζουν τη συμπεριφορά του. Η δεύτερη είναι η γενικευμένη κοινωνική φοβία: το άτομο φοβάται την έντονη κριτική από τρίτους με αποτέλεσμα να επηρεάζει όλο τα φάσμα των δραστηριοτήτων της καθημερινότητάς του.

Συμπτώματα Σε καταστάσεις έντονου άγχους περιγράφουν κοκκίνισμα στο πρόσωπο, τάση προς εμετό ταχυκαρδία, αρρυθμία, έντονη εφίδρωση συχνοουρία. Έχουν την αίσθηση ότι πνίγονται από έναν κόμπο στο λαιμό, υποφέρουν από δυνατές κράμπες στο στομάχι και ότι δεν μπορούν να ανασάνουν. Όσο πιο στρεσογόνες είναι οι συνθήκες τόσο αυξάνεται το άγχος. Υπάρχουν και περιπτώσεις που το υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσει και σε κρίση πανικού. Η κοινωνική φοβία μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Αρκετά άτομα με κοινωνική φοβία καταφεύγουν στη χρήση αλκοόλ ή ουσιών για να μπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση και να περιορίσουν το άγχος

 

Πόσο συνηθισμένη είναι η κοινωνική φοβία;

Έρευνες δείχνουν ότι κοινωνική φοβία είναι εξίσου συχνή και στα δύο φύλα.. Το 3% ως 13% των ανθρώπων θα εμφανίσουν αυτή τη διαταραχή κατά την διάρκεια της ζωής τους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η κοινωνική φοβία εμφανίζεται στις ηλικίες από 5 έως 13 χρονών, όμως μπορεί να εμφανιστεί και μετά το 25ο έτος ηλικίας.

 

 

Αίτια της κοινωνικής φοβίας

 

Τα αίτια είναι πολλά και σύνθετα. Το άτομο με κοινωνική φοβία το χαρακτηρίζει ο φόβος της ταπείνωσης. Ο φόβος πιθανών να οφείλεται σένα τραυματικό γεγονός στην παιδική ηλικία (π.χ. έντονη αποδοκιμασία από συνομήλικους, λεκτική, σωματική, ψυχολογική βία από την οικογένεια), το οποίο μπορεί να συμβάλει στη γέννηση μιας φοβικής και συνεσταλμένης συμπεριφοράς προς τους άλλους, στην κληρονομικότητα, ή σε μια διαδικασία μάθησης από τους γονείς. Μια οικογένεια που παρουσιάζει στοιχεία κοινωνικής φοβίας, θα μάθει στο παιδί να αποφεύγει κοινωνικές επαφές που μπορεί να το πληγώσουν ή να το κριτικάρουν δημόσια. Με τη λάθος πεποίθηση ότι το προστατεύουν αναπαράγουν το φόβο.

 

 

 

Θεραπεία

Η κοινωνική φοβία μπορεί να θεραπευτεί, εξαρτάται όμως από το χρόνο που προϋπάρχει και τη βαρύτητα της κάθε περίπτωσης. Σε βαριές περιπτώσεις όπου το άτομο βιώνει υπερβολικό άγχος και έχει αποσυρθεί από τις κοινωνικές του δραστηριότητες, τότε χρειάζεται ψυχολογική στήριξη Σε περιπτώσεις διπλής διάγνωσης: κοινωνική φοβία και κατάθλιψη ίσως χρειαστεί για ένα διάστημα παράλληλα με την ψυχοθεραπεία και η χορήγηση αντικαταθλιπτικής αγωγής, διότι η κατάθλιψη θα το αποτρέψει από την προσπάθεια να πάρει πρωτοβουλία, να κινητοποιηθεί και να λάβει δράση στην αρένα της ζωής.

* Η Γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία θεωρείτε ως η πιο κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση και έχει άμεσα αποτελέσματα. Σκοπό έχει την αποδυνάμωση των μαθημένων τρόπων αντίδρασης και την εκμάθηση νέων, με συγκεκριμένα βήματα έκθεσης στις καταστάσεις που προκαλούν άγχος και φόβο. Άλλη σημαντική παράμετρος της θεραπείας είναι η έκθεση. Ακόμα και αν το άτομο καταφέρει να αναδομήσει τις δυσλειτουργικές σκέψεις που συντηρούν την κοινωνική φοβία, αν δεν αντιμετωπίσει την κατάσταση που του προκαλεί φόβο και άγχος, την επόμενη φορά που θα έρθει αντιμέτωπο με μια παρόμοια περίσταση θα συμπεριφερθεί πιθανώς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συμπεριφερόταν και πριν τη θεραπεία.

* ομαδική θεραπεία Σε ομοιογενείς ομάδες (όλα τα μέλη πάσχουν από κοινωνική φοβία) έχει σημαντικά αποτελέσματα. Νιώθουν ότι μπορούν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, τις επώδυνες εμπειρίες τους με τα άλλα μέλη, γιατί γνωρίζουν ότι και εκείνα βίωσαν παρόμοιες καταστάσεις. Υπάρχει μια ομάδα που τα αποδέχεται, κατανοεί τον φόβο τους και τα ενθαρρύνει για δράση.

Επίσης καλά αποτελέσματα ,αλλά όχι άμεσα μπορούν να επιφέρουν και άλλες μορφές ψυχοθεραπείας όπως: προσωποκεντρική ψυχαναλυτική συστημική και άλλες, οι οποίες εστιάζουν στα βαθύτερα αίτια των συμπτωμάτων.

 

Αγάπη...

"Εκείνος που δεν ξέρει τίποτε
δεν αγαπά τίποτε.
Εκείνος που δεν μπορει να κάνει
τίποτε,δεν καταλαβαίνει τίποτε.
Εκείνος που δεν καταλαβαίνει
τίποτε,είναι άχρηστος.
Εκείνος όμως που καταλαβαίνει,
μπορεί και αγαπά και προσέχει
και βλέπει......
Όση πιο πολλή η γνώση σε ένα
πράγμα,
τόσο μεγαλύτερη η αγάπη.......
Όσοι φαντάζονται ότι όλα
τα φρούτα ωριμάζουν την ίδια
εποχή με τις φράουλιες,
δεν ξέρουν τίποτα για τα σταφύλια".
Παράκελσος