Τι σας απασχολεί?

Για ποιό θέμα θα θέλατε να ενημερωθείτε;
 

 

Φοβίες

fobos

Παράλογος και υπερβολικός φόβος από την παρουσία ή την αναμονή ενός συγκεκριμένου αντικειμένου ή κατάστασης (π.χ. ύψη, δάγκωμα από ζώο, ενέσεις, θέα αίματος, κ.α.).

Το άτομο έχει επίγνωση ότι ο φόβος του είναι παράλογος και υπερβολικός. Ο ασθενής, στην προσπάθεια του να υπερνικήσει το δυσάρεστο συναίσθημα, συνειδητά επιλέγει τρόπους διαφυγής.

Οι φοβίες κατηγοριοποιούνται, με κριτήριο το φοβογόνο αντικείμενο. Έτσι έχουμε:

· Τις ειδικές Φοβίες: Περίπου 4% των ενηλίκων υποφέρουν από κοινωνική φοβία. Σχετίζονται με ειδικά αντικείμενα ή καταστάσεις όπως: ζωοφοβίες, φοβίες στοιχείων της φύσεως, φοβίες αίματος, τραυματισμού και ενέσεων, πτήση, ύψη, βελόνες αιμοληψίας, αράχνες ή φίδια. Οι ειδικές φοβίες γενικά είναι συχνότερες στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και συνήθως εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία. Η διάγνωση ειδικής φοβίας (ή κοινωνικής φοβίας) μπορεί να τεθεί εάν η έκθεση του ατόμου σε συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση προκαλεί άγχος (συχνά εκφραζόμενο ως κρίση πανικού). Το άτομο αναγνωρίζει επίσης την παράλογη φύση του φόβου και το άγχος που προκαλεί η φοβία διαταράσσει τη ζωή του ατόμου.

· Κλειστοφοβίες: Η κλειστοφοβία είναι μία νοσηρή ψυχική κατάσταση, όπου το άτομο διακατέχεται από έντονο φόβο, συνήθως παράλογο και αδικαιολόγητο, όταν βρίσκεται σε κλειστό χώρο όπως: ασανσέρ, λεωφορείο και γενικότερα σε κλειστούς χώρους. Νιώθει εγκλωβισμένο, δεν μπορεί να ανασάνει και συνήθως εκδηλώνεται με υστερία.

· Κοινωνική Φοβία ή κοινωνική αγχώδη διαταραχή: Το άτομο διακατέχεται από έντονο φόβο όταν πρόκειται να έρθει σε επαφή με κοινωνικές εκδηλώσεις. Έχει αρνητική εικόνα για τον εαυτό και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πιστεύει ότι όλοι οι άλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα από εκείνον σε όλους τους τομείς της ζωής τους ενώ για τον εαυτό του πιστεύει ότι είναι αποτυχημένος και μονίμως εκτίθεται σε λάθη. Ο φόβος του μπορεί να γίνει τόσο σοβαρός που μπορεί να διαταράξει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Παρόλο που αναγνωρίζει ότι ο φόβος του είναι υπερβολικός και παράλογος, δεν έχει τη δύναμη να τον ελέγξει. Πολλές φορές ξεχνά ότι σε παρόμοιες καταστάσεις είχε καταφέρει να διατηρήσει την ψυχραιμία του και επανέρχεται στους ίδιους δυσλειτουργικούς τρόπους συμπεριφοράς.

Η κοινωνική φοβία μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Τα άτομα με κοινωνική φοβία καταφεύγουν στη χρήση αλκοόλ ή ουσιών για να μπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση και να περιορίσουν το άγχος.

· Αγοραφοβία. επίμονος φόβος του άτομου να βρίσκεται σε μέρη που αν του συμβεί για παράδειγμα μια κρίση πανικού, η δυνατότητα διαφυγής θα είναι δύσκολη. Άρα όσο πιο δύσκολη είναι η έξοδος τόσο το άγχος του εντείνεται. Συνηθισμένα μέρη που αποφεύγουν άτομα με αγοραφοβία είναι:(τα super market, τα αεροπλάνα τα λεωφορεία, το μέτρο, τα μπαρ κ.λ.π). Μερικοί ασθενείς με αγοραφοβία υποφέρουν τόσο πολύ που θέλουν να βγουν έξω από το σπίτι τους. Συνήθως όταν βγαίνουν, προτιμούν να έχουν κάποιον δικό τους μαζί.

Αίτια

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο προκαλούνται οι ειδικές φοβίες. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία οι θεωρίες που επικρατούν είναι: η θεωρία των επίκτητων φόβων και η κοινωνική μάθηση.

Θεραπεία

Η πιο συχνή θεραπεία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των φοβιών, είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία που στόχο έχει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται και αντιλαμβάνεται ο ασθενής μια συγκεκριμένη κατάσταση που του προκαλεί φόβο.

 

 

 

 

Αγάπη...

"Εκείνος που δεν ξέρει τίποτε
δεν αγαπά τίποτε.
Εκείνος που δεν μπορει να κάνει
τίποτε,δεν καταλαβαίνει τίποτε.
Εκείνος που δεν καταλαβαίνει
τίποτε,είναι άχρηστος.
Εκείνος όμως που καταλαβαίνει,
μπορεί και αγαπά και προσέχει
και βλέπει......
Όση πιο πολλή η γνώση σε ένα
πράγμα,
τόσο μεγαλύτερη η αγάπη.......
Όσοι φαντάζονται ότι όλα
τα φρούτα ωριμάζουν την ίδια
εποχή με τις φράουλιες,
δεν ξέρουν τίποτα για τα σταφύλια".
Παράκελσος